Ervaringen van cliënten

Hieronder kan je een aantal reacties en ervaringen van mijn cliënten lezen.

Gevoelloos

Van huis uit heb ik meegekregen dat ik me groot moet houden. Dat heeft me geleerd om mijn emoties in te houden. Ik voelde op een gegeven moment nog maar weinig. Geen droefheid, maar ook geen plezier. Het maakte me uiteindelijk somber. Bij Brigitte ben ik langzaamaan weer gaan voelen. Ik merkte dat ik er niet bang voor hoefde te zijn. Gevoelens van verdriet, angst en boosheid komen en gaan blijkbaar. Het heeft me veel "levender" gemaakt. Ik geniet weer van kleine dingen.
José, 52 jaar.

Burn-out

SamenNa jarenlang me vol gericht te hebben op anderen, zowel op het werk als privé, crashte mijn lichaam. Ik kon alleen nog maar huilen. En was zo moe. De praktijkondersteuner van de huisarts verwees me door. Ik had nog nooit van haptonomie gehoord, maar omdat ik me geen raad wist, maakte ik een afspraak. Nu weet ik hoe ik roofbouw heb gepleegd op mijn lichaam. Het was gewoon uitgeput, en ik stopte pas toen mijn lichaam niet meer kon. In de aanraking op de behandelbank, kon ik voor het eerst sinds lange tijd naar binnen voelen. Heel gek, omdat ik juist altijd naar buiten voelde en mezelf oversloeg. Haptotherapie heeft me geholpen om te herstellen, te leren mezelf centraal te stellen, en los te laten dat ik alles moet kunnen.
Marlies, 27 jaar.

Relatiecrisis

We waren elkaar helemaal kwijt. Enkel in praktische zin kwamen we elkaar tegen, vooral in verwijten. Dit hielden we lang vol. Tot mijn vrouw een affaire met een ander kreeg. Dit drukte ons met de neus op de feiten, en zijn we in therapie gegaan. We kenden Brigitte al uit de zwangerschapsbegeleiding van onze jongste dochter, dus voelde het gelukkig vertrouwd om dit traject met haar in te gaan. Onze beide patronen kwamen in therapie naar boven. Ik vluchtte in mijn werk, mijn vrouw vluchtte in de zorg voor de kinderen. Beide misten we het gezien worden door elkaar. Toen we dit ontdekten, en uit konden spreken, en elkaar letterlijk weer in de ogen konden kijken, konden we de intentie uitspreken om ons op elkaar te gaan richten. We hebben de eerste stappen in oefeningen tijdens de sessies gezet, en met huiswerk thuis voortgezet. Ik voel dat we, al is het nieuw, samen op de goede weg zijn naar een warmere relatie.
Klaas, 48 jaar.

Levenslast

SamenEen vriendin van me heeft me haptotherapie geadviseerd. Ik vond het een grote stap om hulp te vragen, want ik ben gewend alles alleen te doen. Dit maakte me eenzaam. In therapie heb ik gemerkt dat mijn levenslast minder zwaar wordt door het te delen. Ik snap het niet helemaal, maar als ik op de bank lag, en Brigitte legde haar handen op mijn rug, benen, of schouders, voelde ik elke keer dat mijn lichaam lichter en zachter aan kon voelen.
Claudia, 33 jaar.

Zelfzorg

Ik was echt van het pad af aan het raken. Door een oude traumatische ervaring die in het heden aangeraakt werd, ging ik mezelf verdoven om het allemaal aan te kunnen. Ik ging steeds meer drinken, en minder goed voor mezelf zorgen. Toen de maat vol was voor mijn vrouw, heeft ze me een ultimatum gesteld. Ik moest in therapie of ze ging weg. Zo heb ik mezelf onder de loep genomen, en ben gaan durven om weer te gaan voelen. Voor het praatdeel ging ik naar de psycholoog, en voor het voeldeel naar Brigitte. Mijn lichaam kon én voelen én toch rustig worden. Dat merkte ik in het gesprek en ook in de oefeningen die we deden. Ik ben uit de spiraal gekomen van wegstoppen. En het heeft me veel sterker gemaakt.
Taeke, 45 jaar.

Basis

SamenToen ik van de schoolstress steeds meer faalangst kreeg en daardoor minder goed ging presteren was dat het moment om naar de therapeut te gaan. Ik kon in therapie merken dat ik me in mijn hoofd had opgesloten en als ik in mijn lichaam bij mijn basis ben, voelen eigenlijk heel simpel is. Het helpt me om te voelen wat ik zelf wil en ook wat ik kan. En dat is meer dan ik dacht. Mijn zelfvertrouwen is echt gegroeid.
Aïscha, 17 jaar.

Pijn

Mijn lichaam ging steeds meer pijn doen, op wisselende plekken. De huisarts kon het niet verklaren en heeft met doorverwezen naar de haptonoom. Daar werd gelijk duidelijk hoeveel ik over grenzen ga, en dat al langdurig. Ik leerde weer contact te maken met mijn lijf. Dat voelt zo ontspannen en de pijn zakte dan weg. Een ongelooflijk fijn gevoel. Dat het echt effect had, merkte ik ook doordat ik beter ging slapen. En de pijn ook thuis minder werd. Ik kon toen niet meer onder een aantal persoonlijke keuzes uit, en dat heeft me uiteindelijk goed gedaan.
Alfred, 37 jaar.

Verbinding

SamenOp de één of andere manier heb ik moeite met het aangaan van relaties. Waarschijnlijk heeft het met de scheiding van mijn ouders te maken, waardoor ik al snel bang ben dat het in een relatie niet gaat werken. Bij Brigitte leer ik om mezelf te durven laten voelen en verbinden met een ander. Ik ben me aan het voorbereiden om weer te gaan daten.
Wesley, 29 jaar.

 

Rauw en rouw

Mijn man is plotseling overleden. Ik wil anderen niet met mijn verdriet belasten, ook al omdat die anderen mij vooral willen oppeppen. Brigitte kan echt luisteren en zij voelt stevig aan, waardoor ik mezelf kan toestaan dat alles er kan zijn. Zo kan ik stapje bij beetje mijn verdriet, het gemis en soms ook boosheid ervaren. Dat voelt al met al als verwerken, geloof ik.
Trudy, 62 jaar.