Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

door aanraking kennismaken met jullie kind
en je samen voorbereiden op de bevalling.

Het kind dat jullie verwachten is, hoe klein ook, al helemaal toegerust om contact te maken. In de zwangerschap is de manier om te communiceren via het gevoel en de aanraking. Als vanzelf zullen jullie waarschijnlijk je handen op de groeiende buik leggen en voelen hoe je kind reageert. Een kind reageert heel authentiek. De reacties van je kind zijn in continue wisselwerking met jullie en jullie manier van aanraken. Je leert om bewust met uitnodigende handen aan te raken, en je genegenheid te laten voelen. Dan zal je kind zich naar je toewenden en zich in jullie handen nestelen. Dit is verrassend, ontroerend, maar ook gewoon leuk.

SamenHet is bijzonder om al voor de geboorte met je kind te kunnen spelen, door het bijvoorbeeld uit te nodigen tot beweging en het te laten zwemmen, of juist te kalmeren door het te wiegen. Door gevoeliger te worden voor de eigenheid en de behoeften van jullie kind, en daar op te reageren, raak je nu al op elkaar ingespeeld als moeder, vader en kind.

Je laat je kind aan den lijve voelen hoe welkom het is.
Hierdoor bied je je kind een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen.
Zo ontstaat al in de zwangerschap een wederzijdse band en het begin van een goede hechting.

Werkwijze

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat uit zo’n zestal individuele ontmoetingen van een uur. Vijf vinden er voor de bevalling plaats en één erna.

De begeleiding begint rond de 20e week van de zwangerschap als de bewegingen van jullie kindje voelbaar zijn. De volgende begeleidingen zijn ongeveer om de drie à vier weken. De laatste keer is zo'n zes weken na de bevalling. Met de mogelijkheid om daaraan een vervolg te geven.

De begeleiding wordt op jullie afgestemd. Hierbij nemen moeder, kind én vader/partner een centrale plek in. Met alles wat er speelt in jullie leven, dus ook de moeiten, de angsten en de pijn.

Contact

Samen beleven

Man Vrouw KindIn het begin richt de begeleiding zich vooral op het verder ontwikkelen van het contact. Je ervaart hoe je een uitnodigende intentie in de aanraking kunt leggen. Zo kunnen jullie je kind de gevoelens van bevestiging laten voelen. In de oeroude gebaren van omarmen, wiegen en tedere aanraking, voelt je kind jullie als koesterende ouders. En gaat zich bij jullie thuis voelen.

Door met aandacht aan te raken, leer je de reacties van je kind verstaan. Het specifiek eigene van je kind te leren kennen en herkennen is heel bijzonder.

Begeleiding vóór de bevalling

Samen naar toe leven

Al groeiend neemt jullie kind een plek in jullie leven in.
En letterlijk in het lijf van jou als moeder. Je leert in diverse houdingen om ruimte te maken in je lichaam, door als het ware een brede schoot te vormen. Op deze manier wordt het voor moeder en kind comfortabeler en kan je lichamelijke klachten als rug- en bekkenproblemen voorkomen of verminderen. Als partner kan je daarin in oefeningen veel leren betekenen.

Man Vrouw KindNaarmate de zwangerschap vordert, verschuift de aandacht naar de bevalling. Naast uitleg over het proces van de bevalling, zullen we verschillende bij jullie passende bevallingshoudingen uitproberen. Houdingen waarin je de ontsluitingsweeŽn op kunt vangen en houdingen waarin je gericht kunt persen.

Als moeder oefen je om je niet tegen de weeŽnpijn te verzetten, want daardoor verkramp je. Juist door naar de pijn toe te voelen en deze te gebruiken bij de bevalling, ontspant en opent je lichaam zich in het bekkenbodemgebied en wordt de pijn verzacht

Je leert om straks tijdens de geboorte, of dat nu thuis is of in het ziekenhuis, op je eigen lichaam en gevoel te vertrouwen. En voeling te houden met jullie kind.

Als partner leer je hoe je haar in een goede samenwerking bij al het bovenstaande kunt ondersteunen.

Begeleiding nŠ de bevalling

Samen leven met jullie kind

Man Vrouw KindZo'n zes weken na de geboorte van jullie zoon of dochter treffen we elkaar nogmaals. Natuurlijk blikken we terug op de bevalling en op de eerste levensweken van jullie kind en jullie als ouders. met alle moois, maar ook met eventuele moeiten.

Nu kun je het contact uitbreiden en door bijvoorbeeld in aanraking, massage, maar ook de juiste manier van tillen en dragen, nog meer afstemmen op elkaar. Zodat het contact met jullie kind zodanig is dat het (nog) beter in z'n vel komt te zitten.

Bevallingsangst

Van angst naar vertrouwen

Als je angstig bent voor de bevalling, zal dit de zwangerschap enorm kunnen beÔnvloeden. Het kan het contact met je lijf en je kind in de weg staan, en daarnaast het genieten beperken. Gevoelsmatige betrokkenheid kan dan juist een bijdrage leveren aan contact en het goede verloop van de geboorte van je kindje. En bovendien is het ook belangrijk voor een positief belevingsgevoel achteraf.

Middels haptotherapie is bevallingsangst effectief te behandelen. Ik ben gespecialiseerd om je met je partner te begeleiden in het traject richting de geboorte, waarin de angst vermindert en het vertrouwen groeit. Ik werk daarin via een netwerk samen met verloskundigen en gynaecologen.