Haptotherapie

"A touch can bring blossom to things that decay" - Mary Black

SamenMensen kloppen aan bij een haptotherapeut wanneer ze in disbalans of vastgelopen zijn. Vastgelopen in zichzelf, in het werk, in de relatie, in de levensrichting. De beginopmerking is vaak: "Ik zit niet lekker in mijn vel."

Wanneer je als mens je langere tijd ongemakkelijk, angstig, bedroefd of onveilig voelt, trek je je gevoelsmatig terug uit het contact met jezelf en een ander. Op korte termijn een goede strategie, maar als dit blijft bestaan ontstaan er vaak klachten. De uiting van de klachten kan divers zijn, variërend van slaapproblemen, piekeren, somberheid, onrust irritatie, spanning, hoofdpijn, concentratieproblemen, benauwdheid, lusteloosheid tot besluiteloosheid.

In haptotherapie bekijken we de onderliggende oorzaken. De lichaamseigen signalen en eventuele onverwerkte emoties worden zo herkend, verstaan en beleefd. In plaats van een last, maken ze dan helder wat je eigen mogelijkheden, en grenzen zijn. Door zo weer contact te ervaren met jezelf en je omgeving herstelt de balans tussen denken en voelen zich. Met als positieve invloed dat het veelal verstoorde evenwicht tussen draag- en veerkracht en aan de andere kant draaglast wordt verbeterd.

Het voelen wordt gevoed door middel van gesprek, oefenvormen, en de directe aanraking, meestal op de behandelbank. Geleidelijk aan kun je dan los gaan komen van de automatische patronen, die je belemmeren in je functioneren en levensgeluk. In haptotherapie kun je experimenteren met nieuw contact, met jezelf en met een ander. Om gaandeweg te kunnen worden wie je in diepste wezen bent. Met het eigen gevoelde lichaam als persoonlijk kompas.

SamenHaptotherapie kan hulp bieden bij:

Lees hier ervaringen van cliënten